Yerebatan Sarnıcı Tarihi, Yerebatan Sarnıcı Giriş Ücretleri

Eminönü yarımadasında bulunan Yerebatan Sarnıcı büyüleyici tarihi ve mimari dokusu ile İstanbul’da görülmesi ve gezilmesi gereken yerler listesinde de ilk başlarda yer alır.

İstanbul’un en etkileyici tarihi yapılarından biri olan Yerebatan Sarnıcı ile ilgili bilgileri bu yazımda bulabilirsiniz. Eminönü yarımadasının güneybatısında bulunan Yerebatan Sarnıcı eski zamanlarda Bazilika Sarnıcı olarak da bilinir. Bizans İmparatoru 1. Justinianus tarafından 532’de yaptırılmıştır. Bizans döneminde sarnıcın yapıldığı yerde eskiden bazilika olduğu için Bazilika Sarnıcı adını almıştır.

Yerebatan Sarnıcı Nerede?
Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı, Bizans Devletinin sarayının su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmıştır. İnşasında 7500 kölenin çalıştığı bilinmektedir. Yerebatan Sarnıcı 9800M2 bir alanı kaplamaktadır. 100.000 ton su depolama miktarına sahiptir. Sarnıç içinde 336 sütunu barındırıyor.

Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’u Bizans’lardan almasından Yerebatan Sarnıcı Topkapı Sarayı bahçelerinin su ihtiyacını için kullanılmıştır. Osmanlı’da durgun su içilmemesi ve temiz kabul edilmemesi nedeniyle sarnıç bir süre sonra kullanmamıştır. 1550 yılında Bizans eserleri üzerinde çalışan  P. Gyllius tarafından yeniden keşfedilmiştir.

Yerebatan Sarnıcı’nda bulunana 336 sütunları hepsi Bizans döneminde İmparatorluğun çeşitli ülkelerinden getirilen kıymetli sutunlardan oluşuyor. Bu kıymetli sutunlardan en dikkat çekenleri ise Sarnıç’ın kuzeybatısında bulunan iki adet Medusa Başı. Medusa yunan mitolojisine göre gözlerine bakanları taşa çevirdiği için bakanların taş kesilmemesi için Medusa başlarının ters olarak yerleştirilmiş.

Medusa Başı Yerebatan Sarnıcı
Medusa Başı

1987 yılından itibaren İstanbul Belediyesi tarafından onarılan ve bakımı yapılan sarnıç alanına bir gezi platformu eklenerek müze statüsü kazanarak ziyarete açılmıştır. Gezi platformu sayesinde sarnıcı antik dokularının arasında keyifle gezebilirsiniz. Işıklandırması ile içine girdiğiniz an sizi bir yeraltı tapınağında gezer gibi hissettirmekte. Yerebatan Sarnıcı son yıllarda dünyaca ünlü sanatçılarında konserlerine ev sahipliği yapmakta.

Müze statüsünde yer alması nedeniyle haftanın hergünü 09:00 – 18:30 saatlerinde ziyarete açık.

Giriş ücretleri ise;

  • Öğrenci-Öğretmen 5 TL
  • Tam 15 TL
  • Yabancı Ziyaretçi 30 TL

Yerebatan Sarnıcı’na Nasıl Gidilir?

Ayasofya Müzesinin karşısında yer almaktadır. Eminönü’nden Bağcılar – Kabataş tramvay hattını kullanarak, Sultanahmet durağında gidebilirsiniz.

Sizin de Yerebatan Sarnıcı ile ilgili paylaşmak istediğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmından tüm ziyaretçilerimizle paylaşınız. 🙂

Check Also

İstanbul'da Yapılacak En İyi 8 Şey

İstanbul’da Yapılacak En İyi 8 Şey

Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul, güzel mimarisi, renkli çarşıları ve mis kokulu baharat pazarları …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.