Büyükada Gezilecek Yerler, Büyükada Gezi Rehberi

Büyükada gezilecek yerler hakkında sizin için yazımızı hazırladık. Büyükada’nın tarihi dokusu, yeşil ve mavinin mükemmel uyumu ile İstanbul’da görülmesi ve gezilmesi gereken yerler listesinde de ilk başlarda yer alır.

Marmara Denizi’nde bulunan takım adalardan biri olan Büyükada ile ilgili tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. İstanbul’un kaosundan sadece yarım saat uzaklıkta olan bu Büyükada size huzur ve sakinlik dolu bir tatil kasabasında gibi hissettiriyor.

Osmanlı Devleti döneminde yapılmış birçok yapı görmek mümkün olsa da Büyükada’nın tarihi milattan öncesine kadar uzanıyor. Büyükada’da aynı zamanda Bizans döneminde yapılmış tarihi ve dini birçok yapı görmek mümkün. Marmara Deniz’inde bulunana dokuz adet adanın en büyük olanıdır. Bizans döneminde prenseler ve prensler aynı zamanda din adamları için sürgün noktası olması nedeniyle bu adalar Prens Adaları olarak biliniyor. Yüzyıllardır var olan bu ada için gezilecek yerleri sizin için derledik.

Aya Yorgi Kilisesi

Aya Yorgi Kilisesi
Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada’nın en güzel tarihi yapılarından biri olan Aya Yorgi Kilisesi Ortodokslar için bir Hac noktası diyebiliriz. Büyükada iskelesinden indikten sonra araç veya yürüyerek Birlik Meydanı’ndan geliyorsunuz, fakat buradan sonrası yürüyerek hatta tırmanarak devam etmeniz gerekiyor. Azap Yokuşu olarak adlandırılan bu yokuşu çıkarak kiliseye ulaşabiliyorsunuz. Hac yapmak isteyen insanlar bu yola aynı zamanda Suskunlar Yolu diyorlar çünkü Ortodokslar bu yolu tamamen sessiz bir şekilde hiç konuşmadan ve çıplak ayak ile çıkıyorlar. Bu sayede bütün dileklerin ve duaların kabul olacağına dair bir efsanesi var. 1 km bir parkur sonucunda kiliseye ulaşabiliyorsunuz. Kolay bir yürüyüş olduğunu söyleyemeyiz fakat tepeye çıktığınızda bütün yorgunluğunuzdan eser kalmayacak çünkü Aya Yorgi Kilisesi’nin güzelliği yanı sıra adanın en güzel manzarasına ulaşmış olacaksınız. Denemenizi tavsiye ediyoruz.

Yetimhane

1800 yıllında Fransız mimar tarafından yapılan bu ahşap bina ilk yıllarında otel ve gazino olarak kullanılmış. Bu bina aynı zamanda Avrupa’nın en büyük ahşap binası olarak kabul edilmiş. Daha sonra Osmanlı Devleti bu binanın kullanılmasına izin vermemiş ve ada sakini olan bir aile tarafından satın alınmış ve kimsesiz Rum çocuklarının yerleştirildiği bir yetimhane olarak kullanılmış. Yetimhane 1965’e kadar hizmet vermiş ve daha sonra terk edilmiş.

Büyükada Rum Yetimhanesi
Büyükada Rum Yetimhanesi

Bina terk edilmesi ve yapının sağlam olmaması nedeniyle sadece dışardan görebileceğiniz bir yer burası ama yine de gitmenizi tavsiye ederiz bu binanın ne kadar ihtişamlı olduğunu ve yapının güzelliği görülmeye değer. Birlik Meydan’ından yürüyerek 10 dakika için ulaşabilirsiniz.

Adalar Müzesi

2010 yılında müzeye dönüştürülen bu alan öncelerinde Helikopter ambarı olarak kullanılıyormuş. Dış ve iç alan olmak üzere iki alanı bulunan bu müzenin dış alanında sürgün için kullanılan kayıklar ve eski bir çok kalıntı sergileniyor. Kapalı alanında ise diğer adalardan da toplanan belgeler, fotoğraflar ada sakinlerinin bağışladıkları bir çok koleksiyon eserler sergileniyor. Bu alanda özellikle adada yaşayan insanların tarihi, eğitim ve yerleşim mimarileri sade bir selinde anlatılıyor. Bu müzeye gitmenizi ve en az bir saatinizi ayrımanızı tavsiye ediyoruz. Giriş ücretleri ise;

  • Öğrenci 3 TL
  • Tam 6 TL
  • Gruplar 4 TL olacak şekilde düzenlenmiş.

Büyükada aynı zamanda bir çok şair ve yazarın yaşamlarının bir dönemini geçirdiği eserler yazdığı da bir yer diyebiliriz. Recaizade Mahmud Ekrem, Halikarnas Balıkçısı, Ziya Gökalp, Melih Cevdet Anday, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yahya Kemal Beyatlı, Nurullah Ataç  gibi bir çok yazar Büyükada’da yaşamışlardır. Edebiyatımızın en önemli isimlerinden biri olan Reşat Nuri Gültekin aile ile birlikte bu adada yaşamış ve yaşamış oldukları Pembe panjurlu köşk restore edilmiştir. Reşat Nuri Gültekin’inin Çalıkuşu romanını bu evde yazdığı da söylentiler arasındadır.

Yücetepe Kır Gazinosu

Bu alan 1978 yıllından beri hizmet vermekte, eski dokusu hiç bozulmamış oldukça salaş bir kafe diyebiliriz. Aya Yorgi Kilise’nin yanında bulunan bu iletmenin manzarası sizi büyüleyecek. Tahta sandalye masalardan oluşan bu kafe bir aile işletmesi geniş bir menüye sahip değil ama yemekler oldukça lezzetli. Özellikle güneşi batırmak ve ay ışığında oturmak için harika bir nokta diyebiliriz.

Büyükada’nın olmazsa olması bisiklet ise bu gezinin en önemli noktasından biri ada çok büyük değil fakat gezmek ve güzel noktalar keşfetmek adına bisiklette ihtiyacınız olacaktır. Kendi bisikletinizi getirebilir ya da adada bulunan işletmelerden kiralayabilirsiniz.

Büyükada’ya Nasıl Gidilir?

Ulaşım için iki alternatifiniz mevcut. En çok tercih edilen motor seferleri olmak üzere aynı Beşiktaş, Kabataş, Eminönü, Yeşilköy’den motorlara binerek 1 saat 20 dakika içinde Büyükada’ya ulaşabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise Prens Tur ile Kartal’dan adalara giden özel deniz araçları ile ulaşabilirsiniz.

Sizin de Büyükada ile ilgili paylaşmak istediğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmından tüm ziyaretçilerimizle paylaşınız. 🙂

Check Also

İstanbul'da Yapılacak En İyi 8 Şey

İstanbul’da Yapılacak En İyi 8 Şey

Avrupa’nın en büyük şehri olan İstanbul, güzel mimarisi, renkli çarşıları ve mis kokulu baharat pazarları …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.