Güllaç Tarifi, Ramazan Tatlıları, Güllaç Nasıl Yapılır, Sütlü Tatlı Tarifleri, Güllaç’ın Yapılışı

Güllacı, güllaç yapan yapraklarının yarı saydam, yarı sert olmasıdır. Ramazan tatlısı olarak tanınan güllacın, üzerine konulan bir top dondurmayla muhteşem bir yaz tatlısına da dönüşebilir.

Güllaç, Ramazan ayında akla gelen ilk tatlılardan birisidir. Osmanlı sultan sofralarından günümüze taşınmış bir lezzetdir. Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Tercihinize göre koyulan gülsuyu, Osmanlı mutfağında ferahlatıcı etkisi olduğu gerekçesiyle mutlaka eklenirdi. Güllaç ismi de bir bakıma buradan gelmektedir.

15. yüzyıl ortalarına kadar Osmanlı’da halk mısır nişastasından yufka açıp stoklar ve havayla temas halinde olduğu için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi. Zamanla içine gülsuyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve (tıpkı “sütlü aş”ın “sütlaç”a dönüşmesi gibi) ismi “güllaç” oldu.

Güllaç Tarifi

Güllaç’ın Malzemeleri:

  • Çok ince açılmış güllaç yufkası

  • 3 kilo süt

  • 750 gr toz şeker

  • 250 gr rendelenmiş ceviz içi

  • 250 gr hindistan cevizi

  • 500 gr pudra şekeri

  • 100 gr çekilmiş antep fıstık içi

Güllaç’ın Yapılışı:
Süt iyice kaynatılır ve şeker koyularak iyice karıştırılır. Süt el yakar yakmaz hale gelince güllaç yufkaları genişliğinde bir tepside serme işlemine başlanır. Yufkalar tepsiye tek teke serilerek araları bol sütle beslenir. 3-4 yaprak yufka attıktan sonra hindistan cevizi, pudra şekeri, hindistan cevizi, çekilmiş fıstık içi, file fındıkla üzerine bolca serpilir. Üzerine tekrar bol süt yedirilen 3-4 yufka serilir. Süsleme yapılarak servise hazırlanır.

Ayrıca, güllacınızın ince olmasını isterseniz daha geniş bir tepsi kullanabilirsiniz. Yaprakların arasına da nar veya ceviz koyarsanız güllacınız koyu renkli olacaktır.

Afiyet olsun. :) Lezzetli Güllaç’ı yaptıktan sonra, tadına bakacak olanalardan gelen yorumları da lütfen bizimle aşağıdaki yorumcularımız gibi paylaşın.

Konu Hakkında Diğer Yazılarımız...


Bu yazımız hakkında yorumlarınızı bekliyoruz


Yorumlarınız...


38 tane Yorum “Güllaç Tarifi, Ramazan Tatlıları, Güllaç Nasıl Yapılır, Sütlü Tatlı Tarifleri, Güllaç’ın Yapılışı”

Yorum Sayfalari: [2] 1 » Show All

  1. 38
    ebru50 Diyor ki:

    hy allh nie normal bi yorum yapmıyonuz

  2. 37
    FNR Diyor ki:

    bn burd aresım goruorum dha once hıc gullac yemedım yıyenlereee sordugumda olmsuz cvp alınca denemeım yaprakları bızde war zıyan olceekk dıe yapmadımmm tarıf kolymıss cok gzel anltılmıs napsak gariiii:D

  3. 36
    merve Diyor ki:

    çok güzel biz güllacın nasıl yapıldığını bilmiyorduk
    ama şimdi çok iyi biliyoruz…..iiiii

  4. 35
    hande Diyor ki:

    ayy herkes güllaç güllaç dediler bend de merak ettim babamdan bu akşam istedim getirecek oruçluyum bide fotrflnı görünce çok güzelll göziikii ramazana özel bi tarif

  5. 34
    zeliş Diyor ki:

    güllaç tarifiniz çok net

  6. 33
    kedicik Diyor ki:

    çok güzel ama 3kilo sütü nerden bulcaz?

  7. 32
    zeynep Diyor ki:

    ben zeynep 11 yaşındayım gülaç yaparken arasına pudra şekeri hindistan cevizi vs koymadım

  8. 31
    gulshat Diyor ki:

    tatli tarifiniz cok guzel ama bir sey rica edebilir miyim gullac yuvka tarifinide yazabilir misiniz cunku burdan bulmak zor ben aslinda Turkiye de yasamiyorum ve turk degilim ama turk mutfagini cok seviyorum. tesekkurler

  9. 30
    duygu Diyor ki:

    güllaç tarifi açıklıycı.ama miktarlar gr’lı değil’de.mesela 3 4 bardak şeker gibi.yani miktarını ayarlamak daha kolay olur.

  10. 29
    yok Diyor ki:

    tarıfı açıklayıcı aama yapılışını sıra ile resimle gostere bılırdınız

  11. 28
    Hakkı Diyor ki:

    ACABA NASIL OLACAK ZEVLE YİYECEGİMİ THMİN EDİYORUM

  12. 27
    ebru Diyor ki:

    eee çok güzel görünüyor ben 19 yaşındayım ve yapmayı denedim çok güzel oldu bu tarıfı kim çıkardıysa ellerine sağlık çok teşekkür ederim

  13. 26
    gülay Diyor ki:

    iyi gü<zel ben sütlacı çok severim ama yapılışın resmi olsaydı iyi olurdu

  14. 25
    serap Diyor ki:

    tarifleriniz güzel beğendim ama
    daha çok tarifler eklenmesini istiyoruz

  15. 24
    Anonymous Diyor ki:

    farklı bir gülaç tarifi yokmu…

  16. 23
    hava Diyor ki:

    selam ilk defa yapacam ramarazin son gunu icin ustelik arkadas davet ettim umarim guzel olur yanliz 3 kilo sut cok degilmi??esimde sasiedi bakalim nasil olacak artik yarin yazarim nasil oldugunubu arada her kesin bayrami kutlu ve mutlu olsun ve arkadaslar dedigi gibi resim olsaydi cok daha guzel olurdu.

  17. 22
    kader Diyor ki:

    bencede tarifi çok güzel yazmışsınız bende deniyecem resmide olsaydı daha iyi olurdu teşekkürler

  18. 21
    eda Diyor ki:

    ben gülaçı çok severim

Yorum Sayfalari: [2] 1 » Show All

Sen de Yorum Yazmak ister misin?