Heybeliada, İstanbul’un Doğal Güzellikleri, İstanbulda Gezilmesi Gereken Yerler
Yazının kategorisi İstanbul Kent Rehberi
Bu ada uzaktan bakıldığında bir heybe biçimindedir. İstanbul’un Prens Adalarının en yeşil adasıdır. Heybeliada’nın eski ismi Rumca bakır demek olan “Halki” dir.
Coğrafi olarak en yüksek tepesi 140 mt. civarındadır ve adada toplam olarak 4 tane tepe bulunmaktadır. Adadaki iskeleye vapur ile yaklaştığınızda sizi Deniz Lisesi, eski adı ile Bahriye Mektebi’nin karşıladığını görürsünüz…
Büyükada’ya nazaran daha az gürültülü ve sakin bir yer olduğunu anlayabiliyorsunuz. İskeleye geldiğinizde sağ tarafta kahvehaneler ile çarşıyı göreceksiniz. Buradan geçip Çam Limanı taraflarına, şuan ki faaliyeti bulunmayan Sanatoryum’a ulaşabilirsiniz. Burada Bizans tarafından yapılmış olan Kamariotissa kilisesinin en son imparatoriçe olan Maria Komnena tarafınca yaptırıldığı zannedilmektedir ve şuanda askeri bölge içinde yer alıyor. Dört yapraklı yonca şeklinde olan bu kilisenin bir benzeri de İstanbul Fener Aya Maria’dır. Bu kıyı şeridin de ise Aya Yorgi Manastırı bulunurken, Çam Limanı tarafının batı kesimlerinde ise Tarik-i Dünya Manastırı yer almaktadır.
Adada bulunan İsmet İnönü’nün evi şu an müze olarak hizmete sunulmuş. Birçok edebiyatçıya ev sahipliği yapmış olan adada yaşayanlar arasındaki isimlerinden Ahmet Rasim ve Hüseyin Rahmi Gürpınar, Orhan Pamuk gibi isimleri sayabiliriz.
I. Elizabeth’in İngiliz büyükelçisi elçisi, Edward Barton’a ait olan mezar taşı da ilginizi çekebilecek türden… Bu taşın üzerinde Latince yazılmış bir kitabe ile Barton ailesine ait bir de arması bulunuyor. Kendisinin bir müddet Tophane’de kaldığını, ancak çevrenin cümbüşlerinden rahatsız olmasından dolayı gürültü sebebinden uzaklaştırıldığını bilmekteyiz.
Adanın en yüksek tepesinden birisi olan Ümit tepesinde Ruhban Okulunu ziyaret listesine eklemelisiniz. Bu mekanın bahçesinden göreceğiniz manzara ise son derece etkileyicidir ve sizi büyülüyecekdir. Ancak burayı gezmek için özel izin almanız gerekmekte…Yine adada bulunan Halki Palas’da diğer bir tarihi eser yangından sonra tekrardan eski tasarımına göre inşaa edilmiş.
Diğer tepede ise Ayia Trias Manastırı bulunmaktadır. Burada yine Rum Ortodoks Ruhban Okulu da bulunuyordu. Burada 1940 senelerinde yapılmış olan Beth Yaakov Sinangogu da bulunuyordu. Adanın kuzeyinde ise Hidiv ailesinden Sait Halim’in kardeşi olan Abbas Halim Paşa konağı bulunuyor. Burası Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yaşadığı mekandır.
Heybeliada’da birçok yerden denize girebilirsiniz. Sadık Bey plajı da bu yerlerden birisidir. Bu plajda denize girenler ise karşısında Burgazada ve Kaşıkadası’nın manzarasını buluyor. Bu plajın yukarı kısmında Değirmen Burnu piknik alanı mevcut. Yukarıda ki çamlıklı tepeden ister yürüyüş yaparak, isterseniz de faytonla keşifler yapabilirsiniz.
Adaya geldiğinizde ise her türlü et, balık ve deniz ürünleri, karidesli börekler ve iskorpit salatası gibi menüleri bulabileceğiniz restorantlar mevcutdur.
Heybeliada ziyaretin en çok olduğu ikinci adadır. Heybeliada’ya gelmek için Sirkeci, Bostancı ve Kabataş iskelelerinden vapurlar yada deniz otobüsleri ile ulaşmanız mümkün. Direkt Bostancı’dan adaya yarım saat gibi bir süre zarfında gelebilirsiniz.







March 1st, 2010 at 1:15 pm
odevimi burda yaptım cok yoruldum ama deydi 100 aldim:)(:)
February 16th, 2010 at 8:45 am
bencede hem ismimi tasıto hemde cok yesil
December 9th, 2009 at 12:54 pm
muharrem naber kNK neeeeeeeeeee
December 2nd, 2009 at 12:43 pm
yazı güzel ama benim aradığım bu degil
November 22nd, 2009 at 9:22 am
bende gitmiştim sedef adasına
November 22nd, 2009 at 9:21 am
beni sevindirdiniz arkadaşlar
November 12th, 2009 at 12:50 pm
güzelllllllllllllll
November 12th, 2009 at 10:25 am
çok tesekkürler ödevimi burdan yapdım
October 20th, 2009 at 7:57 am
çok güzel
October 19th, 2009 at 10:39 am
bence çok güzel
October 19th, 2009 at 10:38 am
bence en güzel ada sedef adası